EBE EBE tekerleme - hızlı okuma - yazma
- İlkokulluyum olarak tamamı özgün metinlerden oluşan çalışmalarımızı ücretsiz olarak sizlere sunuyoruz.
Okumaya geçen öğrenciler için eğlenceli kısa metinlerden oluşan çalışmalarımızda 5n1k sorularına yer verdik.
Çalışmalarımız öğrencilerimizin okuma anlama yeteneğini geliştirmeyi ve sorular yardımı ile metni analiz etmelerini sağlamayı amaçlıyor.
İlköğretim yıllarında kazanılan okuduğunu anlama becerisi öğrencinin yaşamı boyunca tüm öğrenmelerini olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu etki okuduğunu anlama becerisi gelişmiş bireylerin derslerine olumlu olarak yansırken, okuduğunu anlama becerisi gelişmemiş olanların ise derslerine olumsuz yönde yansımaktadır.
Okuduğunu anlama gücü ile öğrencilerin matematik, fen bilimleri, dil ve edebiyat derslerindeki başarıları arasında bir ilişkinin olduğunu ortaya koymuştur. Okuma hem kelime tanıma becerisine hem de okuduğunu anlama becerisine bağlıdır. Türkçe kelime tanıma becerisi gelişmiş okuyucular, kelimeleri çabucak seslendirirler ve enerjilerinin büyük bir bölümünü anlamaya ayırırlar. Bu tür okuyucuların, okumaları akıcıdır ve okuduklarının büyük bir bölümünü anlarlar. Kelime tanıma becerisi gelişmemiş ya da az gelişmiş okuyucular ise kelimeleri seslendirmekle meşgul olduklarından anlamaya fazla vakit ayıramazlar. Bu tür okuyucular ise okumada sorun yaşarlar, yavaş ve yanlış okurlar, okuduklarının çoğunu anlayamazlar.
OKUDUĞUNU ANLAMA
Okuduğunu anlama, ön bilgilerini kullanarak metinlerde verilmek istenilen düşünceleri çözmek ve bunlara anlam yüklemektir. Okuyucu kelimeyi seslendirme yapmakla yazılı kodu çözmekte ve hemen ardından seslendirdiği kelimeyi zihinde anlamlandırmaktadır. Smith ve Dechant okumayı tanımlarken iki noktaya vurgu yapmışlardır. Bunlar tanıma ve algılamadır. Tanıma; harflerin, kelimelerin tanınması olup duyusal bir etkinliktir. Tanıma etkinliğini materyalin beyinde algılanması izler. Algılama sırasında bu materyal hem örgütlenir, anlamlandırılır, hem de bunların eski bilgilerle bağlantısı kurulur (Akt.: Dökmen, 1994:13).
Kaynak: TÜRKÇEDE OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİLERİNİ GELİŞTİRME YOLLARI Yrd. Doç. Dr. Muamber Yılmaz
0 Yorum